torsdag den 10. april 2014

Risengrød og klatkager

Opskift på risengrød og klatkager.

Kender i klatkager? Hvis i ikke gør, er det en stor fejl. I kende til klatkager. 
Nu skal jeg nok introducere jer.
Men før man kan lave klatkager, må man jo have spist risengrød...
Til risengrød skal man bruge :
Grødris
Lidt vand
Mælk (Sødmælk smager utvivlsomt bedst!)
Og lidt salt.

På posen med grødris, står sandsynligvis et tilberednings forslag.
På min pose står der, at  man til 6 personer, skal bruge 2 liter mælk til 3 dl ris.
Til voksne mennesker der spiser risengrød, til aftensmad, må man nok beregne lidt større portioner.
Og man skal jo også have noget til overs, at lave klatkager af...

Man starter med at putte risene i en gryde med lidt vand, det kan man hurtigt bringe i kog, uden at det brænder på. Så tilsætter man mælk og bringer det, forsigtigt, med i kog, herefter sætter man låg på og skruer så meget ned for varmen, at risengrøden kun lige koger. Og der lader man det stå i ca. en time, hvor man undervejs rører en gang imellem, for at undgå, at grøden brænder på.
Når den er ved at være færdig, smager man til med salt, justerer til ønsket konsistensen med mælk også serveres det, naturligvis, med smørklat og kanelsukker.

Opskrift på risengrød og klatkager.
Hvis man har en gryde  med ovn-venlige håndtag og låg, kan man også sætte risengrøden i ovnen, ved 100 grader i en time, efter man har tilføjet alt mælken og bragt det hele i kog. Så skulle det ikke brænde på. Når timen er gået, sætter man grøden tilbage på kogepladen, smager til og justere konsistensen.

Man kan også pakke gryden ind i avis og dyner og lade den stå i flere timer. Præcis hvor længe denne, høkasse lignende, metode kræver, ved jeg dog ikke.

opskrift på risengrød og klatkager,En af de følgende dage, er det tid til klatkager.
Det overskydende risengrød, har man, naturligvis gemt, i en skål i køleskabet.

Det tager man nu frem og i det, tilsætter man 2 æg, et par skefulde hvedemel, et par skefulde sukker og lidt vanillesukker, så pisker man det godt sammen og tilsætter mælk, til dejen har den rette konsistens. Den skal være relativt tyktflydende.


Opskift på risengrød og klatkagerHerefter laver man klatter, med en ske, som steges i fedtstof (helst smør) på en pande, der ikke er alt for varm, klatterne skal nå, at blive nogenlunde gennembagt, uden at blive brændt, inden man kan vende dem. 
Hvis man er for utålmodig, risikere man, at klatkagerne brækker i stykker og splatter ud, når man nærmer sig, med en paletkniv, så start ved relativt svag varme og skru op efterhånden, hvis det kan lade sig gøre.

De færdige klatkager serveres varme, med sukker, syltetøj, Nutella eller lignende.


Omnomnom....

- Lærke / Æ

Ingen kommentarer:

Send en kommentar